Što je termotisak?

Termotisak je pogodan za tisak na sve vrste tekstila. Važna razlika u odnosu na  ostale tehnike tiska je da se termotiskom ne nanosi boja na tekstil već postoji posebna vrsta folije koja se pod visokom temperaturom aplicira na majicu, dres, trenirku ili dugu opremu. Postoje više vrsta folija za različite materijale. Tehnika termotisaka se prije svega koristi kod tiska na sportsku opremu, tj. na materijale od poylestera. Ali normalno se mogu tiskati i pamučne majice, torbe, materijali od nylona kao što su kišobrani i šuškavci i dr.

Proces termotiska počinje pripremom u programu. Natpis, logotip je najprije potrebno pretvoriti u vektorski format, točnije moraju se iscrtati linije po kojim će printer rezati.

Za tiskanje termotiskom potrebna su dva stroja. Prvi je cutter/plotter koji izrezuje natpise ili brojeve na jednobojnoj foliji ili veliki printer koji osim printa može i rezati foliju. Neovisno dali se folija samo izrezuje ili se printa i izrezuje nakon što printer obavi svoj dio potrebno je odstraniti suvišnu foliju, tj. dio koji ne želimo da bude na majici. Upravo je to dio koji uzima najviše vremena i što čini termotisak sporijim od drugih tehnika. Da bi se izrezana te očišćena folija primila na majicu potrebna je termopreša. Kojom se pritiskom pod visokom temperaturom (između 150°C – 160°C) folija prima za materijal. Čime završava tisak na majicu termotiskom.

Majice, dresovi ili ostala oprema peru se u mašini normalno na 40°C / 60°C, ovisno o materijalu te kako piše na uputama za održavanje. Dok je peglanje pamučnih artikala preporučljivo sa unutarnje strane majice.

Blog

Komentari su isključeni.